کابل ساختمانی: کابل به رشتههای بههم پیچیدهای اطلاق میشود که با یک لایه عایق پوشانده شده و در صنعت برق کاربرد دارند. این کابلها از مهمترین اجزای برقکشی ساختمان به شمار میروند و در توزیع برق در واحدها، محیطهای داخلی و بیرونی ساختمان، همچنین تغذیه آسانسور و تجهیزات ساختمانی و حتی برخی لوازم خانگی کاربرد گستردهای دارند. کابلهای برق در انواع و جنسهای مختلفی توسط برندهای مختلف تولید میشوند. برای آشنایی با برندها و ویژگیهای آنها و همچنین راهنمایی خرید کابل برق از فروشگاه اینترنتی دانیال نور با ما همراه باشید.
کابل برق ساختمانی چیست و چه تفاوتی با سیم دارد؟
کابل ساختمانی: کابل برق در سادهترین تعریف، مجموعهای از چندین سیم است که توسط یک عایق پوشیده شدهاند. هر سیم به تنهایی از یک یا چند رشته هادی الکتریسیته تشکیل شده که جنس آنها میتواند از مس، آلومینیوم یا مسبار باشد. (مسبار در این صنعت به معنای یک هادی آلومینیومی با روکش مس است که البته در ساختمانها مورد استفاده قرار نمیگیرد.) این رشتهها در یک عایق پلیمری قرار میگیرند و هنگامی که دو یا چند رشته سیم دارای عایق در کنار هم در یک عایق دیگر قرار بگیرند، مجموعهای به نام کابل شکل میگیرد.
یکی دیگر از تفاوتهای سیم و کابل این است که سیمها تقریباً همیشه باید درون یک لوله مانند لوله خرطومی یا لولههای UPVC قرار بگیرند؛ مگر در مورد سیمهای زیرگچی. در مقابل، کابلها میتوانند به صورت روکار نیز استفاده شوند، هرچند در بسیاری از موارد درون لولههای برق قرار میگیرند. دلیل این تفاوت، استحکام و مقاومت بالاتر عایق کابل نسبت به سیم است.
انواع کابل برق ساختمان
تمامی کابلهای انتقال الکتریسیته در ساختمان تحت دسته کابل برق ساختمانی قرار میگیرند. این کابلها براساس عواملی مانند تعداد رشتههای سیم مورد نیاز، سطح مقطع سیمها، محل و مورد مصرف، میزان جریان و ولتاژ عبوری و حتی نوع و میزان مقاومت مورد نیاز در عایق انتخاب میشوند. باتوجه به همین نیازها، انواع کابل برق ساختمانی توسط برندهای گوناگون تولید میشوند. در ادامه با انواع کابلهای برق مورد استفاده در ساختمان آشنا میشویم.
کابل برق افشان
کابل برق افشان بهعنوان نوع پرکاربرد کابل ساختمانی شناخته میشود. در این نوع کابل، هر سیم شامل دهها یا صدها رشته هادی باریک الکتریسیته است. انعطافپذیری بالای این کابل باعث میشود که در محیطها و شرایط مختلف، حتی در جاهایی که نیاز به خمشدن کابل وجود دارد، قابلاستفاده باشد. همچنین، اگر یکی یا چند رشته هادی درون کابل افشان قطع شود، جریان الکتریکی همچنان برقرار میماند. در مقابل، کابل مفتول که تنها یک رشته هادی دارد، در صورت قطع شدن رشته هادی، جریان الکتریکی بهکلی قطع میشود.
کابل برق نیمه افشان دانیال نور
کابل برق نیمه افشان یکی از انواع کابلهای برق ساختمانی است که سیمهای درون آن دارای رشتههای کمتر اما با سطح مقطع بالاتری نسبت به کابل برق افشان هستند. انعطافپذیری این نوع کابل بین کابل افشان و کابل مفتول قرار دارد. همچنین، میزان رسانایی هادی الکتریسیته در این کابل نیز بین دو کابل مذکور قرار میگیرد.
کابل مفتولی
کابل برق مفتولنوعی از کابل برق ساختمانی است که سیمهای درون آن تنها از یک رشته هادی الکتریسیته به شکل مفتول و با سطح مقطع بالاتر نسبت به کابلهای افشان و نیمهافشان تشکیل شدهاند. مزیت اصلی این کابل، رسانایی بالاتر هادی الکتریسیته است، در حالی که انعطافپذیری کمتری نسبت به کابلهای افشان و نیمهافشان دارد.
نحوه نامگذاری کابل ساختمانی بر اساس سایز
کابلهای برق به روشهای مختلف نامگذاری میشوند. یکی از این روشها، نامگذاری بر اساس دستههای هادی و سایز هر دسته است که بیشتر در مورد کابل برق ساختمانی کاربرد دارد. در این روش از دو عدد استفاده میشود. برای مثال، وقتی میگوییم کابل 2 در 4 یا 4*2، منظور کابلی است که دارای دو رشته سیم سایز 4 یا با مقطع 4 میلیمتر است.
اجزا و جنس تولید کابل برق
کابل ساختمانی از سه بخش اصلی تشکیل شده است. بخش اول، هادی است که در داخل هر سیم قرار دارد. جنس این هادی معمولاً از مس یا آلومینیوم است، هرچند مس رسانایی بیشتری دارد. بخش دوم، عایق سیم است که معمولاً از پلیمر پیویسی ساخته میشود. بخش سوم، عایق بیرونی کابل است که مجموعه سیمها را دربرمیگیرد و ضخامت بیشتری دارد. این عایق سیمها را در برابر عوامل محیطی مانند گرما، سرما و ضربات محافظت میکند و از انواع پلیمرهایی مانند پیویسی، پلیاتیلن و پلیاورتان ساخته میشود.
برند کابل ساختمانی
یکی از مهمترین عواملی که در زمان خرید کابل برق باید مد نظر قرار داد، برند سازنده آن است. هر برند براساس روشهای تولید، تنوع محصولات، تخصص و استانداردها، کابلهایی با کیفیتهای مختلف تولید میکند. همچنین برخی برندها در زمینههای خاصی تخصص دارند و در همان زمینه کابلهایی با کیفیت بالاتر تولید میکنند. در ادامه با برخی از برندهای مشهور کابل برق ساختمانی آشنا میشویم.